De keiharde impact van 21 softe zinnetjes

De keiharde impact van 21 softe zinnetjes

Kijk even rustig naar onderstaande zinnen. Deze 21 zinnen zijn een afgeleide van een baanbrekend onderzoek (2016) dat Google en Harvard deden. Door ze (vaker) te gebruiken creëer je veiligheid, want je geeft uiting aan je intentie om te onderzoeken, stelt je eigen ‘gelijk’ ter discussie en nodigt je anderen hun gedachten te delen.

 1. Ik weet het niet.
 2. Ik heb hulp nodig.
 3. Ik wil het best proberen.
 4. Het is belangrijk voor mij.
 5. Ik ben het er niet mee eens, kunnen we erover praten?
 6. Het werkte niet, maar ik heb er veel van geleerd.
 7. Yes! Het is me gelukt en ik ben er trots op!
 8. Dit is wat ik nodig heb.
 9. Dit is hoe ik me voel.
 10. Ik wil graag feedback.
 1. Hoe kijk jij hiertegen aan?
 2. Wat kan ik de volgende keer beter doen?
 3. Kun je me leren hoe dit moet?
 4. Ik wil je graag helpen.
 5. Ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid op me.
 6. Ik ben er voor je.
 7. Ik heb daar een rol in gespeeld.
 8. Gebeurd is gebeurd.
 9. Het spijt me.
 10. Dat doet me goed.
 11. Bedankt.

Google wilde weten wat het perfecte, ‘high-performance’ team onderscheidt van een normaal team.

Dit intensieve onderzoek werd gedaan met psychologen, die analyses maakten van wat er gezegd werd tijdens vergaderingen, bilateraaltjes en wandelgangen.

Eén onderscheid kwam als belangrijkste naar voren: er bleek, dat de leden van de top 10 van de 500 (!) onderzochte teams significant vaker deze zinnen tegen elkaar zeiden. M.a.w.: deze softe zinnetjes hebben een keiharde impact…!

De zinnen staan voor wat psychologische veiligheid wordt genoemd. Hier doet Harvard ook al jaren onderzoek naar. Psychologische veiligheid betreft het vertrouwen dat anderen constructief zullen reageren op jouw open, onderzoekende, nieuwsgierige en soms kwetsbare houding.
Anders gezegd: jij hoeft niet perfect te zijn en de ander ook niet.

Een dergelijke omgeving is dé aanjager voor vitaliteit, creativiteit en wendbaarheid en wordt inmiddels gezien als de belangrijkste succesfactor voor teams en organisaties.

Wat kun jij nu doen om de psychologische veiligheid te vergroten?

Het antwoord is simpel: je bewust zijn van het belang van de 21 zinnetjes en waar ze voor staan. En vervolgens de beslissing nemen om ze vaker te gebruiken. En uiteraard kun je daar morgen mee beginnen. Je zult versteld staan van de impact…